Aardappelen Zoete 1kg

3.99

De foto is een echte foto van het product die u geleverd krijgt. Aardappelen Resonant – Kruimig voor koken, puree en stamppot

Voor puree geldt: hoe heter, hoe beter. Kook daarom de melk met de boter voor je die erbij doet. Zolang de temperatuur boven de 80 graden blijft, kan het zetmeel in de gare aardappels nog vocht opnemen. En hoe meer vocht, hoe smeuïger de puree!

Categorieën: ,

Beschrijving

Aardappelen

Aardappelen zijn knollen die onder de grond aan de aardappelplant groeien. Aardappelen zijn een bron van vezels en vitamine B6. Ze geven energie en helpen voor een goede darmwerking. Aardappelen kunnen plekjes of uitlopers krijgen. Wanneer je deze wegsnijdt, kun je aardappels gewoon eten.

Inhoud
Wat zijn aardappelen?
Hoe kun je aardappelen bewaren?
Zijn aardappelen gezond?
Hoe kook je aardappelen?
Is het veilig om aardappelen te eten?
Etiket: waarop kun je letten bij aardappelen?
Zijn aardappelen duurzaam?
Cijfers en data

Wat zijn aardappelen?

Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.

Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente. De aardappel bevat dan ook diverse vitamines en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen.

Welke aardappelsoorten zijn er?

Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepaalt waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar.
De meest gangbare soorten zijn:

Vastkokende aardappelen
Vrij vastkokende aardappelen
Kruimige aardappelen
Zeer kruimige aardappelen

Vastkokende aardappelen zijn prima geschikt om te bakken en te koken, te wokken of voor in een salade. Als je van een vaste structuur houdt zijn (iets) kruimige aardappelen geschikt voor stamppot, puree, soep of soufflé. Poffen is ook mogelijk, als je van een losse structuur houdt.

De meeste in Nederland geteelde aardappelen worden verwerkt tot frites of aardappelzetmeel. Minder mooie aardappelen veranderen bijvoorbeeld in rösti. Een deel komt terecht in veevoer.

Welke aardappelproducten zijn er?

Naast onbewerkte, verse aardappelen zijn er allerlei bewerkte aardappelproducten te koop. Zoals aardappelkroketjes, aardappelpuree, aardappelschijfjes, aardappelpartjes, chips, frites en rösti. In deze producten zit vaak meer zout. Op het etiket is te zien hoeveel vezels, vet en zout er in een product zit. Doordat sommige producten gebakken of gefrituurd worden, bevatten ze meer vet en dus meer calorieën.

Waar komen aardappelen vandaan?

De aardappelen die in de winkel te koop zijn, komen meestal uit Nederland. Vanaf januari tot juni kan je ook aardappelen uit Zuid-Europa en Noord-Afrika kopen. Op de verpakking of het schap staat waar ze vandaan komen.

Hoe worden aardappelen geproduceerd?

Nieuwe aardappelrassen worden gemaakt door ze met elkaar te kruisen. Deze soorten zijn minder gevoelig voor ziekten, hebben een betere smaak, zien er mooier uit, of zijn geschikter voor verwerking tot bijvoorbeeld frites.

Speciaal geteelde en gecontroleerde aardappelen worden gebruikt als pootaardappel. Pootaardappelen worden tussen maart en mei in kleigrond geplaatst. Na 2 tot 3 weken groeien hieruit planten. Aan deze planten groeien, onder de grond aan de wortels, weer nieuwe aardappelen van hetzelfde ras als de pootaardappel.

Na 3 tot 5 maanden kan er geoogst worden. Na de oogst worden de aardappelen gesorteerd op kwaliteit en opgeslagen in koelcellen. De juiste temperatuur zorgt ervoor dat de aardappelen geen uitlopers krijgen en niet verrimpelen.

Hoe kun je aardappelen bewaren?

Op aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Gemiddeld zijn ze in huis 2 tot 3 weken houdbaar. Na een tijd bewaren neemt wel de kwaliteit af. De houdbaarheid van aardappelen is te verlengen:

Aardappelen blijven langer houdbaar op een donkere plaats. Licht bevordert de vorming van de natuurlijke gifstof solanine. Dit is te zien aan groene plekken.
Bewaar aardappelen op een koele plek, tussen 8 en 10°C. Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers. Van te lage temperaturen krijgen aardappelen een zoete smaak. Aardappelen om te frituren en bakken kun je dus beter niet in de koelkast bewaren. Aardappelen die gebruikt worden om te koken, kunnen wel in de koelkast worden bewaard.
Door te veel vocht krijgen aardappelen uitlopers en schimmel.
De kwaliteit controleer je door te kijken en te ruiken. Aardappelen zijn goed als ze een stevige mooie, heldere gele (of rode) huid hebben. Ze zijn minder goed als ze slap, groenverkleuring, uitlopers, beschadigingen, zure geur, blauwe plekken hebben.
Hoelang kun je gekookte aardappelen bewaren?
Bewaartijd in de koelkast: 2 dagen
Bewaartijd in de diepvries: 3 maanden
Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen bevatten vooral koolhydraten, kalium en vitamine B6 en verder ook vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. In de aardappel vind je de koolhydraten vooral in de vorm van zetmeel.

Er is te weinig onderzoek gedaan om vast te stellen of er een verband is tussen aardappel en het risico op hart-en-vaatziekten en diabetes type 2. Ook is er onvoldoende onderzoek naar het verband met andere zieken.

Staan aardappelen in de Schijf van Vijf?

Aardappelen staan in de Schijf van Vijf als een aanvulling op brood en graanproducten. Lees meer over brood, graanproducten en aardappelen en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.

Hoe kook je aardappelen?

Aardappelen kun je bijvoorbeeld koken (in een laagje water van ongeveer 2 centimeter), pureren, in de oven verwarmen of bakken (na 10 minuten voorkoken) in een vloeibaar vet, zoals margarine uit een knijpfles of olie.

Aardappelen hoeven niet per se geschild te worden, zeker om te bakken en voor ovenbereidingen is schillen niet nodig. Gebruik eventueel een schubhandschoen om de schil van de aardappelen schoon te maken. Of kook de aardappelen in de schil, laat ze dan even ’schrikken’ in ijskoud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan gemakkelijker af. Uitlopers, bruine, beurse en groene plekjes kan je beter ruim wegsnijden.

Is het veilig om aardappelen te eten?

Soms hebben aardappelen groene plekken of uitlopers. Dit betekent dat de aardappelen de gifstof solanine bevat. Door aardappelen donker te bewaren kan dit voorkomen worden.

Wanneer aardappelen tijdens de winter opgeslagen worden kunnen er kiemremmende middelen gebruikt worden.

Welke keurmerken staan er op aardappelen?

De volgende keurmerken kun je op aardappelen aantreffen:

Biologisch
Berschermde Oorsprong Benaming (bijvoorbeeld Opperdoezer Ronde)
On the way to PlanetProof

Zijn aardappelen duurzaam?

De druk op het milieu is laag bij de Nederlandse aardappelteelt als het gaat om broeikasgassen en landgebruik.

Bestrijdingsmiddelen worden regelmatig gebruikt. De bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden zijn vooral nodig om de aardappelziekte phytophthora te voorkomen. In de gangbare aardappelteelt moet jaarlijks 10 tot 15 keer met fungiciden gespoten worden om deze ziekte buiten de deur te houden. Op de 3 aardappelteelten samen (consumptieteelt, teelt voor zetmeel en pootteelt) wordt 39% van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland gebruikt. Door het gebruik van moderne rassen en teeltmethoden is deze ziekte redelijk onder controle te krijgen. Dan zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Het gebruik van esfenvaleraat in aardappelteelt is ook een probleem. Esfenvaleraat is een insecticide dat giftig is voor bijen en ook schadelijk voor mensen kan zijn.

Voor de teelt en de opslag van aardappels is niet veel energie nodig. De opbrengst per hectare is hoog. Bovendien is er voor Nederlandse aardappelen weinig transport nodig. Aardappelen uit Egypte, Israël, Spanje of Portugal zijn slechter voor het milieu dan andere aardappelen vanwege het transport.

Hoe kan verspilling van aardappelen worden voorkomen?

Aardappelen staan in de top 10 van meest verspilde etenswaren in Nederland. Verspilling is te voorkomen door:

Aardappelen koel en donker te bewaren zodat ze langer goed blijven. Dat kan ook in de koelkast.
Resten gekookte aardappelen in de koelkast te bewaren en de volgende dag op te bakken.

Extra informatie

Kies hier uw aantal

1 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 20 kg, 30 kg, 40 kg, 50 kg, 60 kg, 100 kg, 200 kg, 250 kg

Andere suggesties…